Monday , February 26 2024

Geen pensioengat voor studenten van Caribisch Nederland

Studenten van Bonaire, Sint Eustatius en Saba die in Nederland gaan studeren, blijven in de toekomst een oudedagsvoorziening opbouwen. De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat hier zorg voor draagt.
Wie nu vanuit Caribisch Nederland in Europees Nederland gaat studeren, valt niet langer onder de algemene ouderdomsverzekering (AOV) BES. Over die tijd bouwt de student dus geen AOV BES op. Alleen als hij of zij naast het studeren ook nog in Nederland werkt, bouwt deze persoon verder aan de oudedagsvoorziening.

Het kabinet wil voorkomen dat studenten door de tijd die ze in Nederland door brengen een pensioengat krijgen. Daarom gaat op 1 juli 2015 een besluit in, dat regelt dat de studenten toch AOV BES blijven opbouwen als ze in Nederland studeren.

De regeling geldt ook de andere kant op. Mensen die vanuit Nederland op Bonaire, Sint Eustatius of Saba gaan studeren, bouwen daar straks geen AOV BES meer op. Zij blijven wel verzekerd voor de AOW.

 ministerie-logo

Stay Informed, study on fish and fisheries
Volleyball on Saturdays until early May